Tracking

Track Your Delivery

Customer Service

03 - 8022 6579

YAMATO TRANSPORT (M) SDN BHD - PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

Understanding that it is a corporate social responsibility to be compliant with the Personal Data Protection Law in Malaysia, this Personal Data Protection Notice (hereinafter referred to as the "Notice") is issued to all valued customers/prospective customers of Yamato Transport (M) Sdn Bhd pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the "PDPA"). If there is any conflict between the English and Bahasa Malaysia versions of this notice, the English version shall prevail.

In the course of your dealings with Yamato Transport (M) Sdn Bhd (hereinafter referred to as the "Company" or collectively referred to as "us", "we" or "our", as the case may be), we will request that you provide data and information about yourself ("Personal Data") to enable us to enter into transactions with you or to deliver the necessary notices, services and/or products in connection with our business. These are relevant in connection with our business process, execution, including delivery of notices, services/products, client relationship management, planning purposes in connection with future services/ products, new service/product launches and events including promotional events with our affiliated companies and business partners within our service/product offerings.

Nature of Personal Data
Such Personal Data may be subject to applicable data protection, privacy and other similar laws and may include information that relates to:
. your identity (including your name, NRIC number/passport number);
. your contact information (including your telephone numbers, email and mailing addresses);
. your payment details (such as bank account number and credit or debit card details); and
. any other additional information that you provide when you transact or deal with us or our employees and/or agents or when you visit us.

Acquisition of Personal Data
We will acquire Personal Data only to the extent necessary for our business and in a manner appropriate and lawful.

Purpose of Use
During your course of dealing with us, Personal Data you provide will be collected, used and otherwise processed by us for, amongst others, the following purposes:
. The delivery of notices, services or products and the marketing of such services or products to you;
. In order for you to enter into the necessary agreement and/or contract to purchase the services/products from us;
. Customer relationship management procedures;
. Those purposes specifically provided for in any particular service/product offered by us;
. Conducting marketing and client profiling activities in connection with our services and/or related products;
. Credit assessments and other background checks as we may determine to be necessary or appropriate;
. Our internal record keeping;
. Collection of outstanding payments;
. Prevention of crime (including but not limited to fraud, money-laundering, bribery);
. Meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services/products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any of our member companies;
. Purposes relating to any of the above (including but not limited to research, benchmarking, statistical analysis and customer satisfaction survey); 
. Enable us to send you information by e-mail, telecommunication means (telephone calls or text messages) or social media about services/products offered by selected third parties that we think may interest you but in doing so we maintain control over your Personal Data and we will not disclose your Personal Data to such third parties without your prior consent; and/or
. Post sales services

We will specify the purpose of use of Personal Data and will not use it beyond the specified purpose (hereinafter, "Purpose of Use"). Furthermore, we will not use Personal Data beyond the purpose limited by related regulations. Please refer here for details.

Optional Personal Data is information you voluntarily provide to us, which we may process during the transaction or to provide you with other services or products. Fields requiring mandatory Personal Data will be indicated for you and if you choose not to furnish any mandatory Personal Data requested, you agree that (notwithstanding any agreement between you and us) we shall be entitled to cease the provision of any services or products to you without incurring any liability whatsoever for any losses which you may suffer as a result of such cessation.

Disclosure of Personal Data
Personal Data provided to us will generally be kept confidential but in order to conduct our business operations more smoothly, you hereby consent and authorize us to provide or disclose your Personal Data to the following categories of parties (including those overseas):
. Any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a competent or government agency;
. Any of our related companies and subsidiaries including those established in the future;
. Our business partners and online affiliates that provide related services or products in connection with our business;
. Government agencies, statutory authorities and industry regulators;
. Our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers;
. Our sub-contractors or third party service or product providers as may determine to be necessary or appropriate; and/or
. Our appointed service providers in relation to our services/products.

Control of Contractors
When a third party is consigned to deal with the Personal Data (such third party shall hereinafter be referred to as "Contractor"), we shall take such necessary measures to cause the third party to manage the Personal Data properly.

Proper Management of Personal Data We shall maintain and process your Personal Data in a secure manner and manage in the most up-to-date condition and utmost accuracy. We endeavor, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your Personal Data and the accidental loss or destruction of, or damage to, or falsification of, or leakage of your Personal Data. We will also exercise appropriate supervision to our employees handling Personal Data.

Data Transfer & Shared Usage Where we consider it necessary or appropriate for the purposes of data storage or processing or providing any service/product on our behalf to you, we may transfer your Personal Data to another member within the Yamato Group companies or third party service or product providers within or outside the country in which we are established, under conditions of confidentiality and similar levels of security safeguards. Please refer here for details.

Management of Sensitive Data The Company will not acquire, use and provide to any third party sensitive data (e.g. political affiliation, religion, participation in labor union, race, ethnic group, family origin, legal address on family registry and medical information) unless authorized by law or necessary to conduct business on condition that the Company has the related customer's consent.

Your Rights of Access and Correction You may request access to your Personal Data, and/or correct your Personal Data which is inaccurate, incomplete, misleading or not current, if necessary. Any such requests in relation to your Personal Data may be directed to the following, and unless provided for otherwise by law, shall be responded promptly by the Company to a reasonable extent:

YAMATO TRANSPORT (M) SDN BHD
No. 16, Block A, Jalan PPU 3,
Taman Perindustrian Puchong Utama,
47100 Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel No.: 603-8022-6400
Fax No.: 603-8022-6401
Email: general@yamato.com.my

Please refer here for details.

In the event that you do not approve of our use of your Personal Data for any other purpose apart from the purpose for which your information was provided to us, you may inform us of this by writing to us and we shall take all reasonable efforts to comply with your request.

Consent
By submitting your Personal Data to us, you consent to us collecting, using, disclosing and processing your Personal Data in accordance with this Notice. We will also take it that all Personal Data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your Personal Data. In some circumstances, you may have provided Personal Data relating to other individuals (such as your spouse, family members or other third party including minors). You represent and warrant that you are authorized to provide their Personal Data to us and you have obtained their consent to the collection, use, disclosure and processing of their Personal Data in accordance with this Notice. Please be rest assured that you will be able to terminate your consent at any time by writing to us of your intention.

Continuous Improvements
In view of the developments in information technology and the changes in social requirements, the Company is determined to implement continuous improvements in its management structure and approaches to ensure protection of the Personal Data at all times.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Protection Notice from time to time and will notify you of such amendments via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Notice, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Notice.

 

November 2015
YAMATO TRANSPORT (M) SDN BHD

--

YAMATO TRANSPORT (M) SDN BHD - NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Memahami bahawa ia adalah satu tanggungjawab sosial korporat untuk mematuhi Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi di Malaysia, Notis Perlindungan Data Peribadi (selepas ini dirujuk sebagai "Notis") dikeluarkan kepada semua pelanggan / bakal pelanggan Yamato Transport (M) Sdn Bhd selaras dengan keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai "Akta"). Jika terdapat apa-apa percanggahan antara Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia versi notis ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Dalam urusan anda dengan Yamato Transport (M) Sdn Bhd (selepas ini dirujuk sebagai "Syarikat" atau secara kolektif dirujuk sebagai "kita" atau "kami", mengikut mana yang berkenaan), kami akan meminta anda memberikan data dan maklumat mengenai diri anda ("Data Peribadi") untuk membolehkan kami mengadakan transaksi dengan anda atau menyampaikan notis, perkhidmatan dan/atau produk yang berkaitan dengan perniagaan kami. Ini adalah relevan berkaitan dengan proses perniagaan kami, pelaksanaan, termasuk penyampaian notis, perkhidmatan/produk, pengurusan perhubungan pelanggan, tujuan perancangan berkaitan dengan perkhidmatan masa depan/produk, perkhidmatan baru/pelancaran produk dan acara termasuk acara promosi dengan syarikat gabungan kami dan rakan kongsi perniagaan dalam tawaran perkhidmatan/produk kami.

Sifat Data Peribadi
Data Peribadi mungkin tertakluk kepada perlindungan data, privasi dan undang-undang lain yang serupa dan boleh termasuk maklumat yang berkaitan dengan:
. Pengenalan anda (termasuk nama, nombor kad pengenalan/pasport);
. Maklumat hubungan anda (termasuk nombor telefon, e-mel dan alamat surat-menyurat);
. Butiran pembayaran anda (seperti nombor akaun bank dan kredit atau maklumat kad debit); dan
. Apa-apa maklumat lain yang anda berikan apabila anda membuat transaksi atau berurusan dengan kami atau pekerja dan/atau ejen kami atau apabila anda melawat kami.

Perolehan Data Peribadi
Kami akan memperoleh Data Peribadi anda hanya setakat yang perlu untuk perniagaan kami dan melalui cara yang sesuai dan sah.

Tujuan Penggunaan
Semasa berurusan dengan kami, Data Peribadi yang anda berikan akan dikumpul, digunakan dan diproses oleh kami untuk, antara lain, tujuan yang berikut:
. Penyampaian notis, perkhidmatan atau produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut kepada anda;
. Untuk membolehkan anda membuat perjanjian dan/atau kontrak yang perlu untuk membeli perkhidmatan/produk daripada kami;
. Prosedur pengurusan perhubungan pelanggan;
. Bagi tujuan yang diperuntukkan dalam sebarang perkhidmatan/produk tertentu yang ditawarkan oleh kami;
. Menjalankan aktiviti pemasaran dan pemprofilan pelanggan yang berkaitan dengan perkhidmatan kami dan/atau produk yang berkaitan;
. Penilaian Kredit dan pemeriksaan latar belakang lain yang kami anggap perlu atau sesuai;
. Penyimpanan rekod dalaman kami;
. Pengutipan bayaran tertunggak;
. Pencegahan jenayah (termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram, rasuah);
. Memenuhi keperluan sebarang undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan penyediaan perkhidmatan/produk dan untuk membuat pendedahan di bawah keperluan mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah yang terpakai, undang-undang, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai kepada kami atau mana-mana syarikat-syarikat kami;
. Tujuan yang berkaitan dengan mana-mana perkara di atas (termasuk tetapi tidak terhad kepada penyelidikan, penanda aras, analisis statistik dan kajian kepuasan pelanggan);
. Membolehkan kami untuk menghantar maklumat melalui e-mel, kaedah telekomunikasi (panggilan telefon atau mesej teks) atau media sosial mengenai perkhidmatan/produk yang ditawarkan oleh pihak ketiga tertentu yang kami fikir mungkin menarik minat anda tetapi dengan berbuat demikian kami tetap mengekalkan kawalan ke atas Data Peribadi anda dan kami tidak akan mendedahkan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa persetujuan anda; dan/atau
. Perkhidmatan selepas jualan

Kami akan menentukan tujuan penggunaan Data Peribadi dan tidak akan menggunakannya di luar maksud yang tertentu (selepas ini dirujuk sebagai "Tujuan Penggunaan"). Tambahan pula, kami tidak akan menggunakan Data Peribadi di luar tujuan yang dihadkan oleh peraturan-peraturan yang berkaitan. Sila rujuk di sini untuk maklumat lanjut.

Data Peribadi opsyenel adalah maklumat anda yang diberikan kepada kami secara sukarela, yang membolehkan kami memproses transaksi atau untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan atau produk yang lain. Dimana Data Peribadi wajib diberikan, ianya akan dinyatakan kepada anda dan sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan Data Peribadi wajib seperti diminta, anda bersetuju bahawa (walau apa perjanjian antara anda dan kami) kami berhak untuk memberhentikan membekal apa-apa perkhidmatan atau produk kepada anda tanpa menanggung sebarang liabiliti bagi apa-apa kerugian yang anda mungkin alami akibat daripada pemberhentian tersebut.

Pendedahan Data Peribadi
Data Peribadi yang diberikan kepada kami secara umumnya akan dirahsiakan tetapi untuk menjalankan operasi perniagaan kami dengan lebih lancar, anda dengan ini bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk memberikan atau mendedahkan Data Peribadi anda kepada kategori pihak berikut (termasuk yang di luar negara):
. Mana-mana orang yang kepadanya kami terpaksa atau dikehendaki berbuat demikian di bawah undang-undang atau kepada agensi berkelayakan atau kerajaan;
. Mana-mana syarikat-syarikat dan subsidiari kami yang berkaitan termasuk yang ditubuhkan pada masa akan datang ;
. Rakan perniagaan dan affiliate online kami yang menyediakan perkhidmatan atau produk yang berkaitan berhubung dengan perniagaan kami;
. Agensi kerajaan, badan berkanun dan pengawal selia industri;
. Juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau profesional kami;
. Sub-kontraktor atau pembekal servis atau produk pihak ketiga kami yang ditentukan sebagai perlu atau sesuai; dan/atau
. Pembekal perkhidmatan terlantik berhubung dengan perkhidmatan/produk kami.

Kawalan Kontraktor
Apabila pihak ketiga dikerahkan untuk berurusan dengan Data Peribadi anda (pihak ketiga tersebut selepas ini dirujuk sebagai "Kontraktor"), kami akan mengambil langkah yang perlu untuk memastikan agar pihak ketiga turut menguruskan Data Peribadi anda dengan betul.

Pengurusan Data Peribadi yang betul
Kami akan mengekalkan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang selamat dan menguruskan dalam keadaan yang paling kemaskini dan tepat. Kami berusaha, jika dapat dilaksanakan, untuk melaksanakan pentadbiran dan keselamatan perlindungan dan prosedur yang sesuai selaras dengan undang-undang dan peraturan-peraturan untuk menghalang pemprosesan Data Peribadi anda yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang dan kerugian akibat kemalangan atau kemusnahan atau kerosakan kepada, atau pemalsuan, atau kebocoran Data Peribadi anda. Kami juga akan menjalankan penyeliaan yang sesuai keatas pekerja kami bagi mengendalikan Data Peribadi.

Pemindahan Data & Perkongsian Penggunaan
Di mana kami menganggap ia perlu atau sesuai bagi tujuan penyimpanan atau pemprosesan data atau bagi menyediakan sebarang perkhidmatan/produk kami kepada anda, kami boleh memindahkan Data Peribadi anda kepada ahli lain dalam syarikat-syarikat Kumpulan Yamato atau pembekal servis atau produk pihak ketiga di dalam atau di luar negara di mana kami ditubuhkan, dalam keadaan kerahsiaan dan tahap perlindungan keselamatan yang serupa. Sila rujuk di sini untuk maklumat lanjut.

Pengurusan Data Sensitif
Kami tidak akan memperoleh, menggunakan dan menyediakan kepada mana-mana pihak ketiga data sensitif (seperti fahaman politik, agama, penyertaan dalam persatuan buruh, bangsa, kumpulan etnik, asal-usul keluarga, alamat undang-undang mengenai pendaftaran keluarga dan maklumat perubatan) melainkan jika dibenarkan oleh undang-undang atau perlu untuk menjalankan perniagaan dengan syarat bahawa Syarikat memperolehi kebenaran pelanggan yang berkaitan itu.

Hak Anda untuk Akses dan Pembetulan
Anda boleh meminta akses kepada Data Peribadi anda, dan/atau membetulkan Data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini, jika perlu. Sebarang permintaan berhubung dengan Data Peribadi anda boleh diajukan kepada yang berikut, dan melainkan jika diperuntukkan selainnya oleh undang-undang, dan Syarikat akan bertindak secepat mungkin:

YAMATO TRANSPORT (M) SDN BHD
No. 16, Blok A, Jalan PPU 3,
Taman Perindustrian Puchong Utama,
47100 Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
No. Tel: 603-8022-6400
No. Faks: 603-8022-6401
E-mel: general@yamato.com.my

Sila rujuk di sini untuk maklumat lanjut.

Sekiranya anda tidak bersetuju dengan penggunaan Data Peribadi anda untuk tujuan selain daripada tujuan maklumat tersebut diberikan kepada kami, anda boleh memaklumkan kepada kami secara bertulis dan kami akan mengambil segala usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda.

Persetujuan
Dengan menghantar Data Peribadi anda kepada kami, anda membenarkan kami mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan memproses data peribadi anda selaras dengan Notis ini. Kami juga akan mengambil semua data peribadi yang diberikan oleh anda sebagai tepat dan lengkap, dan tiada maklumat yang mengelirukan atau tidak terkini. Anda akan segera memaklumkan jika terdapat sebarang kemaskini kepada kami sekiranya berlaku apa-apa perubahan kepada data peribadi anda.

Dalam sesetengah keadaan, anda mungkin telah memberikan data peribadi yang berkaitan dengan individu lain (seperti pasangan anda, ahli keluarga atau pihak ketiga yang lain termasuk yang di bawah umur). Anda mewakili dan menjamin bahawa anda telah diberi kuasa untuk memberikan data peribadi mereka kepada kami dan anda telah mendapatkan persetujuan untuk pengumpulan, penggunaan, pendedahan dan pemprosesan data peribadi mereka selaras dengan Notis ini.

Anda berhak membatalkan kebenaran anda pada bila-bila masa melalui permintaan secara bertulis kepada kami tentang niat anda.

Penambahbaikan Berterusan
Memandangkan perkembangan teknologi maklumat dan perubahan dalam keperluan sosial yang pesat, Syarikat berazam untuk melaksanakan penambahbaikan yang berterusan dalam struktur pengurusan dan pendekatan untuk memastikan perlindungan Data Peribadi pada setiap masa.

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis ini dari semasa ke semasa dan kami akan memaklumkan kepada anda tentang sebarang pindaan kepada Notis kami melalui pengumuman di laman web kami atau cara lain yang sesuai. Jika Notis kami dipinda, pindaan tersebut akan terpakai hanya kepada data peribadi yang dikumpul setelah kami memaparkan pindaan bagi Notis tersebut.

 

November 2015
YAMATO TRANSPORT (M) SDN BHD